Esti aici: Prezentare

PREZENTARE
Prezentare Piatra Neamt

 

Piatra Neamt este un oras de munte situat in nord estul Romaniei. Orasul de 135.842 de locuitori in 1992, 105.000 in 2006, este resedinta judetului Neamt si datorita frumusetii arhitectonice cat si a reliefului a capatat denumirea de Perla Moldovei. Din punct de vedere industrial este al doilea centru industrial al judetului dupa Municipiul Roman. Orasul a cunoscut o dezvoltare economica remarcabila in ultimul timp, fiind declarat si resedinta Regiunii de dezvoltare nord - est. Densitatea populatiei: 1.592 loc./kmp (in 1992), respectiv 1.354 loc./kmp (in 2002) .

Asezare geografica :

Municipiul Piatra Neamt este resedinta judetului Neamt . Este asezat pe valea raului Bistrita, mai exact la iesirea acestuia dintre munti, la confluenta cu paraul Cuiejdi. Pe glob Piatra Neamt este situat la 20° 22`` longitudine estica si 46°56`` latitudine nordica. Piatra Neamt este amplasat intr-un bazin intramontan, la altitudinea de 310 m, strajuit de culmile Pietricica ( 590 m ) la sud-est, Cozla ( 679 m ) la nord, Cernegura ( 852 m ) la sud-vest, Carloman ( 617 m ) la nord-vest si Batca Doamnei ( 462 m ) la sud-vest.

Orasul se bucura de toate avantajele unei naturi unice, o clima temperat continentala, cu veri scurte, racoroase si placute, toamne lungi, ierni blande, fara geruri mari si zapada din abundenta. Este un "mic paradis" asemeni unei statiuni de vacanta. Beneficiind de un asemenea cadru natural, cu legaturi usoare spre toate punctele cardinale, teritoriul de astazi al municipiului Piatra Neamt a constituit o permanenta vatra de locuire.

In Piatra Neamt, apele curgatoare cele mai importante sunt Bistrita si Cuejdi. Printre paraiasele cu debite variabile mai pot fi amintite: Doamna, Sarata, Borzoghean. Lacurile de pe raza municipiului Piatra Neamt sunt acumularea Batca Doamnei (255 ha si un volum de cca. 10 mil. mc, format de barajul cu acelasi nume) si lacul Reconstructia (10 ha si un volum de cca. 250 mii mc, din care se desprinde canalul hidrotehnic al Bistritei). Ambele sunt lacuri de acumulare pe raul Bistrita.

Raul Bistrita are un bazin hidrografic cu o suprafata de 7039 km2. Altitudinea medie a bazinului hidrografic este de cca. 920 m, iar relieful se caracterizeaza prin masivitate si altitudini mai mari in vest si in partea superioara a bazinului hidrografic, apoi tot mai reduse spre est si sud-est . Dupa anul 1960, cursul mijlociu si inferior al raului Bistrita a fost amenajat hidroenergetic prin construirea unui numar de 9 lacuri de acumulare si a 13 hidrocentrale. Cel mai mare lac de acumulare este Izvorul Muntelui, cu un volum de 1,12 miliarde mc.

Pana la realizarea sistemului hidroenergetic ( ale carui obiective se intind de la lacul Izvorul Muntelui - Barajul Bicaz pana la Bacau ), raul Bistrita juca rolul de veritabila artera de comunicatie de care depindea viata economica a orasului. Pe Bistrita veneau plutele care asigurau materia prima necesara fabricilor de cherestea si de hartie si tot ea constituia o cale sigura de legatura cu Bacaul si porturile dunarene. In zona orasului, raul avea o latime medie de 50 m si un debit de 50mc/s, care insa avea variatii impresionante ce oscilau intre 3 si 1080 mc/s, astfel ca uneori marile viituri aveau caracter devastator pentru zona riverana.

Dupa construirea lacului de acumulare de la Bicaz si punerea in functiune a intregului sistem hidroenergetic, rolul economic si aspectul Bistritei s-au schimbat. Plutele au disparut, au aparut hidrocentralele ca sursa nepoluanta de energie, debitul apei nu mai cunoaste variatiile din trecut , au aparut frumoase lacuri de acumulare si baraje care modifica in intregime aspectul albiei Bistritei. Astfel s-a accentuat pitorescul regiunii si a crescut potentialul sau turistic.

Prezentarea stemei municipiului Piatra-Neamt:


Stema Municipiului Piatra Neamt a fost aprobata de Consiliul Local prinHotararea nr. 321 / 05.12.2005 si se inscrie in traditia heraldica romaneasca: pe scutrosu un turn de argint crenelat cu partea superioara usor retrasa, cu acoperis ascutit,purtand in varf o cruce.

Talpa ascutita, zidita, de aur, incarcata cu o capra neagra in picioare si orientataspre dreapta heraldica. Talpa sau varful scutului, de zidarie aurita sugereaza curtiledomnesti, pietrele zidului trimit la insusi numele orasului "PIATRA", iar ridicaturaintreaga poate fi privita ca evocand muntele Pietrica. Turnul de argint il sugereazadestul de evident pe acela al bisericii Sf. Ioan Botezatorul, dar intr-o maniera suficientde stilizata pentru a nu fi socotit drept o reproducere fotografica si pentru a ingadui odescriere in stil heraldic.

De remarcat directia ascendenta a intregii compozitii al carei ax vertical estesustinut de "muntele" cu zidarie de aur, Incarcat cu simbolul medieval al orasului -capra: se afirma, astfel, dezvoltarea ai evolutia localitatii pe bazele puse de stramosi.Compozitia insumeaza toate simbolurile scumpe ale localitatii cu trimiteri(directe sau doar sugerate) la multiple aspecte, de la asezarea geografica pana laevolutia ascendenta. Coroana murala cu sapte turnuri indica statutul localitatii �Municipiu Resedinta de Judet .
Clima :

Fiind situat intr-o minidepresiune, localitatea este adapostita de masele de aer rece si de gerurile din timpul iernii.

Clima este in general blanda, cu veri scurte dar placute si ierni domoale. Din datele statistice se cunoaste ca temperatura maxima inregistrata pana acum a fost de 38,6 °C iar minima a fost de -32 °C.

Temperatura medie pe durata a 365 de zile oscileaza de la un an la altul. Astfel, au fost ani in care media a fost de 7,5°C, dar si ani in care media a fost de 9 °C. Cu toate acestea, temperatura medie anuala este considerata de 8,4 °C.

Flora si fauna :

Flora si fauna prezenta in imprejurimile orasului Piatra-Neamt este destul de bogata si variata. In padurile din jur se intalnesc in general conifere (brad, molid si pin) si foioase (fag, mesteacan, carpen, stejar, cires, mar, plop) dar si arbusti (corn, maces, alun etc.), alaturi de numeroase specii de graminee, flori si plante caracteristice stepei.Dintre vietuitoare pot fi amintite cele de talie mica (veverita, bursucul, iepurele, soarecele, dihorul, nevastuica, vulpea), dar si, ce-i drept mai rar, mistretul, caprioara, cerbul si ursul carpatin. Speciilor de mamifere li se adauga cotofana, sticletele, pitigoiul, ciocanitoarea, gaita, cioara, cucuveaua, randunica, lastunul, pupaza, ciocarlanul, scatiul etc. in apele Bistritei si Cuejdiului se intalnesc specii de pesti mici (mreana, boistean, porcusor etc.), iar in lacul de acumulare de la Batca Doamnei - din ce in ce mai rar - pastrav, clean, si stiuca.

Cai de acces :


Caile de acces catre Piatra-Neamt sunt DN15 dinspre Bacau si Bicaz, DN15 C dinspre Targu Neamt, trecand prin Humulesti si Baltatesti si DN15 D dinspre Roman, trecand prin Girov (de unde se desprinde DJ 208 G ce ajunge la Hanul Ancutei ).

Accesul pe calea ferata se face pe linia 506, Bacau-Bicaz.
Website counter